Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój tata to łakomczuch. Uwielbia ciasta pieczone przeze mnie.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    ● 1,5 szklanki mąki
    ● 3 łyżki kakao
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● olejek cytrynowy
    ● 3/4 kostki margaryny
    ● cukier puder lub polewa do dekoracji

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem
    do pieczenia. Żółtka oddzielamy
    od białek. Margarynę
    ucieramy z cukrem, dodajemy
    stopniowo żółtka. Gdy masa
    będzie puszysta, dodajemy
    mąkę z proszkiem, olejek,
    mieszamy. Dodajemy pianę
    z białek. Ciasto dzielimy na
    dwie części, do jednej dodajemy
    kakao wymieszane z jedną
    łyżką cukru. Mieszamy.
  • 2. Masy wkładamy do formy
    warstwami i lekko mieszamy.
    Pieczemy w temp. 180 °C
    około 50 minut. Ostudzone
    ciasto dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy