babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Stary przepis mojej babci,babka zawsze gościła u nas na stole Wilkanocnnym

  • 60 min

Składniki:


  • 100 g masła
    3 jajka
    1 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl. kefiru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2-3 czubate łyżki kakao (w zależności od gustu)
    2-3 czubate łyżki mąki pszennej

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Masło stopić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kefir, stopione masło i cukier waniliowy. Miksować aż wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą, a masa będzie gładka. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej dodać kakao, zmiksować. Do drugiej części ciasta należy dodać taką samą ilość mąki jak kakao do poprzedniej części. Zmiksować.Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ja użyłam odgrzebanej na strychu formy na wieniec. Do przygotowanej formy wykładać łyżką ciasto: na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Można też przeciągnąć łyżką przez całą długość koła, żeby ciasto było lekko zmieszane.
    Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut. Ciasto można na koniec pieczenia nakłuć patyczkiem - jeżeli jest suchy, ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Z formy wyjąć po ostudzeniu. Wtedy można posypać je cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

można zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy