Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Masło stopić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kefir, stopione masło i cukier waniliowy. Miksować aż wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą, a masa będzie gładka. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej dodać kakao, zmiksować. Do drugiej części ciasta należy dodać taką samą ilość mąki jak kakao do poprzedniej części. Zmiksować.Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ja użyłam odgrzebanej na strychu formy na wieniec. Do przygotowanej formy wykładać łyżką ciasto: na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Można też przeciągnąć łyżką przez całą długość koła, żeby ciasto było lekko zmieszane.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut. Ciasto można na koniec pieczenia nakłuć patyczkiem - jeżeli jest suchy, ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Z formy wyjąć po ostudzeniu. Wtedy można posypać je cukrem pudrem.
Komentarze