Babka marmurkowa

4.98 (192 ocen)

  • 50 min

Królowa wielkanocnych wypieków - babka marmurkowa zwana też łaciatą.

  • 50 min

Składniki:

  • - 250 g masła
    - 250 g cukru pudru
    - 250 g mąki
    - 5 jajek
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki kakao
    - kilka kropli olejku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.98 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka marmurkowa 1. - Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku.
    - Ucierać aż masa zrobi się biała i puszysta.
    - Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać.
    - Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty.
    - Wymieszać na gładką masę, dodać olejek pomarańczowy.
    - Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę.
    - Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta.
    - Przemieszać delikatnie obie masy łyżką.
    - Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C.
    - Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut.
    - Dekorować według uznania. U mnie lukier i groszki czekoladowe.

Porady

Ja piekę babkę tydzień przed świętami i zamrażam, aby uprościć sobie życie, bo i tak jest dużo pracy. Jest jeszcze lepsza w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować