Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku.
- Ucierać aż masa zrobi się biała i puszysta.
- Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty.
- Wymieszać na gładką masę, dodać olejek pomarańczowy.
- Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę.
- Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta.
- Przemieszać delikatnie obie masy łyżką.
- Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C.
- Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut.
- Dekorować według uznania. U mnie lukier i groszki czekoladowe.
Porady
Ja piekę babkę tydzień przed świętami i zamrażam, aby uprościć sobie życie, bo i tak jest dużo pracy. Jest jeszcze lepsza w smaku.
Komentarze