Babka MARMURKOWA Z JEŻYNAMI

0 (0 ocen)

pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem owoców leśnych

Składniki:

  • Forma 11x38 cm

    4 jajka
    200 g mąki
    1 kostka margaryny
    200 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ¼ szkl. mleka
    2 łyżeczki kakao
    ½ szkl. jeżyn
    dodatkowo: cukier puder do posypania

Babka marmurkowa z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ½ cukru. Miękką margarynę ucieramy z resztą cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodajemy mąkę, mleko, budyń, proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. 2/3 ciasta wylewamy na blaszkę, posypujemy jeżynami. Do reszty ciasta dodajemy kakao, mieszamy. Wykładamy na białe ciasto i jeżyny. Widelcem lekko mieszamy ciemne ciasto z jasnym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, pieczemy ok. 50 min. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy