Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszna, soczysta i delikatna babka z dodatkiem marchwii

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka płatków owsianych
    2 pełne łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 pełne łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
    1 pomarańcza
    6 łyżek soku pomarańczowego
    25 dag marchwi
    Pomada:
    1 szklanka wody
    1 szklanka cukru
    3 pomarańcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane. Dorzucam skórki kandyzowane i pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wlewam sok pomarańczowy i jeszcze chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu daję startą marchew, przemieszam do połączenia składników i przekładam do formy z kominkiem nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i piekę 60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiam na jakieś 30 min w piekarniku, następnie wyjmuję i zostawiam w foremce, aż całkiem wystygnie.
    Pomarańcze obieram ze skórki i kroję w plasterki. Z wody i cukru gotuję syrop do nitki, wrzucam pokrojone pomarańcze i gotuję na wolnym ogniu aż powstanie coś w rodzaju dżemu. Pomadę studzę i polewam zimną babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować