babka marchewkowa z czekoladą i kokosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczna babka marchewkowa, z wiórkami kokosowymi, orzechami, rodzynkami oraz migdałami, pachnąca cynamonem. W sam raz na coraz chłodniejsze wieczory! Wspaniale pachnie, a jeszcze lepiej smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 3 szklanki startej (lub drobniusieńko posiekanej w blenderze) marchewki
    - 1 i ½ szklanki cukru
    - 2 szklanki mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - szczypta soli
    - 2 łyżki kakao
    - 1 szklanka oleju
    - 1 szklanka bakalii ( orzechy, rodzynki, migdały, wiórki kokosowe)
    - 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    - wiórki kokosowe do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka marchewkowa z czekoladą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Foremkę ( np. 35x11) wyłóż papierem do pieczenia.
    2. Mąkę wymieszaj z proszkiem, solą, cynamonem i kakao.
    Starte marchewki połącz z kokosem, rodzynkami i drobno posiekanymi orzechami, migdałami oraz czekoladą.
    3. Jajka ubij z cukrem, wlej olej i zmiksuj mikserem na najniższych obrotach. Suche składniki dodaj do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Do masy dodaj startą marchewkę wraz z bakaliami i czekoladą. Wszystko wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut.
    4. Po tym czasie ciasto przełóż do foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do
    200 stopni C, piecz ok. 45 minut.
    5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i posmaruj nią babkę po ostygnięciu. Posyp wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować