Aromatyczna babka marchewkowa, z wiórkami kokosowymi, orzechami, rodzynkami oraz migdałami, pachnąca cynamonem. W sam raz na coraz chłodniejsze wieczory! Wspaniale pachnie, a jeszcze lepiej smakuje.
Babka marchewkowa z czekoladą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Foremkę ( np. 35x11) wyłóż papierem do pieczenia.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem, solą, cynamonem i kakao.
Starte marchewki połącz z kokosem, rodzynkami i drobno posiekanymi orzechami, migdałami oraz czekoladą.
3. Jajka ubij z cukrem, wlej olej i zmiksuj mikserem na najniższych obrotach. Suche składniki dodaj do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Do masy dodaj startą marchewkę wraz z bakaliami i czekoladą. Wszystko wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut.
4. Po tym czasie ciasto przełóż do foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do
200 stopni C, piecz ok. 45 minut.
5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i posmaruj nią babkę po ostygnięciu. Posyp wiórkami kokosowymi.
Komentarze