Babka marchewkowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Modyfikacja ciasta marchewkowo-marcepanowego dostosowana do tradycji wilkanocnej :-) Pyszna, mięciutka, wilgotna, pełna bakalii....

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - olej: 1.2 szklanki
    - mąka: 2 szklanki
    - przyprawa do piernika: 2 łyżki
    - soda: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - marchew (starta na tarce jarzynowej): 2 szklanki
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - suszona żurawina: 100 gramów
    - czekolada gorzka (posiekana): 100 gramów

Babka marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, miksujemy. Suche składniki mieszamy i wsypujemy do masy jajecznej, pomownie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki.
    Wszystko mieszamy dokładnie łyżką. Wlewamy do formy na babkę, wysmarowanej wcześniej i wysypaną byłka tartą, pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. Studzimy i kroimy na kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy