Babka Mamy Martyny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Przepis dostałam od internetowej koleżanki, Martyny, a raczej od jej Mamy. Polecam!

  • 20 min

Składniki:

  • kostka masła lub margaryny
    1 szkl. cukru
    6 jajek
    2 szkl. mąki
    pół szkl. mąki ziemniaczanej
    3 łyżki octu
    6 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
    2 cukry wanilinowe
    1 łyżka kakao
    1 szkl. cukru pudru
    3 łyżki wody
    ok. 2 łyżek soku wiśniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka mamy martyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem . Następnie wbijamy po kolei jajka, ciągle miksując. Później stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Na końcu dodajemy ocet oraz olej. Oczywiście cały czas miksując. Gotową masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej, zostawiając około 4 łyżek tejże masy. Mieszamy ją z kakao i dodajemy do białej masy w blaszce. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni ( ale polecam sprawdzać patyczkiem-jeśli jest suchy, ciasto jest już gotowe). Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z wodą i sokiem wiśniowym na gęstą masę. Upieczone ciasto pokrywamy lukrem. Ja posypałam całość kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować