Babka makowo-migdałowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudowna w smaku babka makowa.Tak dobra,że lepiej upiec dwie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło klarowane (lub zwykłe,miękkie): 150 gramów
    - mąka pszenna (tortowa,przesiana): 1 szklanka
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier puder (lub trzcinowy): 1 szklanka
    - mak (suchy): 1 szklanka
    - soda oczyszczona: 1 łyżka
    - aromat migdałowy: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Babka makowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać masło i aromat migdałowy,ucierać.Następnie wsypać mąkę i sodę oczyszczoną oraz mak,wymieszać delikatnie.Można wrzucić garść rodzynek.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę,dodać do ciasta,wymieszać.Foremkę do babki wysmarować masłem,posypać bułką tartą,wlać ciasto.
  • makowo-migdałowa 3. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.Pozwolić jej odpocząć w piekarniku,do całkowitego wystudzenia.Posypać cukrem pudrem.Można też udekorować wielkanocnym wzorem (wyciąć szablon,posypać kakao).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka pszenna Masło klarowane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować