Babka makowo-migdałowa

0 (0 ocen)

Babka z dodatkiem maku, mąki migdałowej i migdałów. To kolejna moja propozycja na święta. Już nawet nie wiem która lepsza. W sumie każda ma swój charakterystyczny smak. My babki bardzo lubimy a na święta to obowiązkowy wypiek.

Składniki:


  • 4 jajka
    1 szkl cukru
    100 g margaryny
    100 g masła
    1/4 szkl mąki migdałowej
    3/4 szkl mąki pszennej
    1 szkl maku
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 g migdałów w płatkach
    sól szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka makowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach. Wlać letnie masło i margarynę, ponownie zmiksować. Dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać delikatnie łopatką. Na końcu wsypać mak, płatki migdałów i wymieszać. Przelać do silikonowej formy. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.
    Jeśli forma metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować