Babka makowa z białek

4.46 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Białka po pączkach wykorzystałam do upieczenia babki makowej.

Składniki:

  • białka 1 szkl
    mąka pszenna 1 szkl
    mak 1 szkl
    cukier 3/4 szkl
    masło 100 g
    cukier waniliowy 2 łyżeczki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
    pomarańcza 1 szt
    Lukier
    sok z pomarańczy 5 łyżek
    cukier puder 1 szkl
Wystaw ocenę:

4.46 (200 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka makowa z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek dodać mak,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone letnie masło. Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach. Formę keksówkę o wymiarach 30*10 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną. Połowę masy wylać do foremki ułożyć plasterki pomarańczy i wylać resztę masy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, po 10 min zmniejszyć na 170 stopni i przykryć babkę papierem do pieczenia, żeby za mocno się z góry nie spiekła. Piec około 30 minut do suchego patyczka.
    Lukier-z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę. Na górę zetrzeć trochę skórki z sparzonej pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować