Babka makowa z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek dodać mak,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone letnie masło. Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach. Formę keksówkę o wymiarach 30*10 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną. Połowę masy wylać do foremki ułożyć plasterki pomarańczy i wylać resztę masy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, po 10 min zmniejszyć na 170 stopni i przykryć babkę papierem do pieczenia, żeby za mocno się z góry nie spiekła. Piec około 30 minut do suchego patyczka.
Lukier-z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę. Na górę zetrzeć trochę skórki z sparzonej pomarańczy.
Komentarze