Babka majonezowa z czarnymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Czarne porzeczki,to nie tylko kompot i sok...są równie smaczne w cieście.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczna: 0.5 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - majonez: 150 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - aromat rumowy do ciast: 0.5 łyżeczki
    - czarne porzeczki: 1 szklanka
    - cukier puder /do posypania (do posypania): 4 łyżki

Babka majonezowa z czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno.Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy rozkłucone żółtka i delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesiane maki z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo majonez.Delikatnie mieszamy aby ciasto nie opadło. Na koniec wlewamy aromat i lekko opruszone mąką pożeczki.
  • 2. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy