Babka majonezowa

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszna babka w której nie czuć majonezu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szkl.mąki pszennej
    3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl.cukru
    6 łyżek majonezu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat migdałowy/cytrynowy/pomarańczowy/ do wyboru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka majonezowa 1. Obie mąki mieszamy dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy przez sito. Jajka rozdzielamy, białka ubijamy, pod koniec ubijania porcjami dosypujemy cukier. Teraz zmieniamy obroty miksera na bardzo wolne i dodajemy partiami żółtka. Po wymieszaniu białek z żółtkami dodajemy część przesianej mieszanki, 3 łyżki majonezu, pozostałą część mieszanki, 3 łyżki majonezu, na końcu aromat. Z przygotowanego ciasta odkładmy 1/4 i dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy do połączenia. Formę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do formy na zmianę, przy czym ciemne delikatnie rozprowadzamy tworząc wzór.
    Pieczemy 50 minut w 180 stopniach góra/dół, środkowy poziom. Pychota
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować