Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki mieszamy dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy przez sito. Jajka rozdzielamy, białka ubijamy, pod koniec ubijania porcjami dosypujemy cukier. Teraz zmieniamy obroty miksera na bardzo wolne i dodajemy partiami żółtka. Po wymieszaniu białek z żółtkami dodajemy część przesianej mieszanki, 3 łyżki majonezu, pozostałą część mieszanki, 3 łyżki majonezu, na końcu aromat. Z przygotowanego ciasta odkładmy 1/4 i dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy do połączenia. Formę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do formy na zmianę, przy czym ciemne delikatnie rozprowadzamy tworząc wzór.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach góra/dół, środkowy poziom. Pychota
Komentarze