Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Babka jest pyszna! Zachęcam do zrobienia choćby z ciekawości. Tutaj naprawdę nie wyczuwa się majonezu, a dodatkowo nie trzeba dodawać jajek ani tłuszczu.

  • 50 min

Składniki:

  • Foremka keksówka długości 20 cm

    2/3 szkl. mleka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    ½ szkl. majonezu
    1,5 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku
    2/3 szkl. cukru

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 175°C.
    Mąkę z proszkiem i cukrem wymieszać w misce. Odstawić. W drugiej misce wymieszać trzepaczką lub mątewką majonez z wanilią i mlekiem tak, aby grudki majonezu były jak najmniejsze. Wsypać zawartość drugiej miski - mąkę wymieszaną z cukrem i wymieszać trzepaczką tylko do momentu aż składniki dobrze się połączą.
    Gotową masę przelać do foremki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy