Bardzo lekka i delikatna, a przy tym prosta i szybka w wykonaniu.
60 min
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej
450 g majonezu
100 g smalcu
400 g cukru
4 jajka
15 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
Dodatkowo:
powidła / dżem / owoce świeże lub z kompotu smażone z galaretką ***
wiórki kokosowe
Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smalec roztopić, wymieszać z majonezem i cukrem. Następnie wbić jajka i utrzeć. Dodać resztę składników przeznaczonych na ciasto i wyrobić na jednolitą masę. Blachę (39 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec 30 min (180 - 200 st. C).
Komentarze