Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lekka i delikatna, a przy tym prosta i szybka w wykonaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    450 g majonezu
    100 g smalcu
    400 g cukru
    4 jajka
    15 g proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)

    Dodatkowo:
    powidła / dżem / owoce świeże lub z kompotu smażone z galaretką ***
    wiórki kokosowe

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bab 1. Smalec roztopić, wymieszać z majonezem i cukrem. Następnie wbić jajka i utrzeć. Dodać resztę składników przeznaczonych na ciasto i wyrobić na jednolitą masę. Blachę (39 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec 30 min (180 - 200 st. C).
  • bab 2. Upieczone ciasto lekko wystudzić, gęsto ponakłówać wykałaczką.
  • bab 3. Owoce (powidła, dżem lub galaretka z owocami) rozsmarować na cieście. Wierzch obsypać wiórkami.
  • bab 4. .....

Porady

*** Ja użyłam 3/4 L śliwek z kompotu (tylko owoców) przesmażonych kilka min z 1 opakowaniem galaretki cytrynowej (na 1/2 L wody).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy