BABKA KUCIANA ( szybki piernik)

4.49 (174 ocen)

Nazwa powstała od kuciania łyżką ponieważ nie używa się tu innych narzędzi tylko łyżki do mieszania

Składniki:

  • 2 jajka
    2 szkl. mleka
    2 łyżki dżemu
    2 szkl. cukru
    4 szkl. mąki
    2 łyżeczki cynamonu i sody
    2 łyżki kakao
    1/2 kostki margaryny lub 1/2 szkl.oleju
    przyprawa do piernika
    2-3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka kuciana ( szybki piernik) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem , dżemem i płynnym miodem wymieszać łyżką dodać mleko nadal mieszać.Jeśli dodajemy olej to dodać go po mleku.Następnie dodajemy przesianą mąkę,cynamon, sodę,kakao oraz przyprawę do piernika.Na sam koniec dodać margarynę (jeśli ja dodajemy).Ciasto powinno być dość gęste ale lejące.Wylać na wysmarowaną blachę i piec ok.1 godziny w 160-180C.
    Najlepiej sprawdzać wykałaczką.

Porady

Gotowy placek możemy przełożyć dżemem i polać polewą.Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Dla mnie lepszy jest gdy dodaje olej zamiast margaryny. Ta babka udaje się nawet mojej 5 letniej córce. Ja czasami również dodatkowo dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować