Babka kokosowo-makowo-limonkowa w lukrze ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z dwóch limonek i nadal miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo po całym jajku i miksujemy. Na końcu dolewamy łyżkę spirytusu i oleju, mieszamy. Uzyskujemy masę jajeczną.
2.Mielimy/miksujemy suchy mak na mniejsze ziarenka.
3.Mieszamy dokładnie razem: mąkę, proszek do pieczenia, kokos, mak i skórkę otartą z jednej sparzonej limonki.
4.Suche składniki dodajemy do mokrych składników (do masy jajecznej) i mieszamy delikatnie łyżką, aż wszystko będzie stanowiło w miarę jednolitą masę.
5.Formę z kominem na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy gotową masę babkową.
6.Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30-35 minut. Sprawdzamy upieczenie babki patyczkiem. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w formie, a następnie wyjmujemy z niej i studzimy na kratce.
7.Przygotowujemy lukier ajerkoniakowy: ajerkoniak ucieramy z cukrem pudrem.
8.Wystudzoną babkę polewamy lukrem ajerkoniakowym i dekorujemy suchym makiem, wiórkami kokosowymi oraz sparzonymi skórkami limonkowymi.
Komentarze