Babka kokosowa

0 (0 ocen)

Świetny pomysł na deser nie tylko na święta

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    5 jajek
    1 cytryna
    100 g białej czekolady
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/4 szklanki cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    cukier wanilinowy
    2 łyżki śmietanki 30 %
    1 szklanka mleka

Babka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę.
    Olej,cukier i cukier wanilinowy wymieszaj mikserem. Powoli dodawaj po jednym jajku.
    Mąkę przesiej,wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Miksując dodawaj mleko i masę jajeczną. Na koniec dodaj skórkę z cytryny.
    Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 C. przez ok. 80 minut.
  • 2. Ciasto wystudź.
    Przygotuj polewę. Czekoladę wraz z kremówką rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy