Babka kisielowa

5 (152 ocen)

Ostatnio zachciało mi się babki i zrobiłam taką z dodatkiem kisieli wiśniowych

Składniki:

  • 250 g margaryny
    5 jajek
    szklanka cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    czubata szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 kisieli wiśniowych

    Polewa:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    3 łyżki mleka
    kilka łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka kisielowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gtga08 1. Margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na wolnym ogniu często mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • image-0lie31q 2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy na przemian kisiele i ostudzoną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • image-0s920pi 3. Formę na babkę smarujemy margaryną i wlewamy masę. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 40-45 minut. Studzimy.
  • image-1yieqmy 4. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z mlekiem rozpuszczamy, często mieszając. Ciepłą polewą polewamy babkę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować