Babka Kawowa

4.5 (172 ocen)

  • 15 min

Idealna na Wielkanocny stół i nie tylko.Świetnie nadaje się na wszelkie uroczystości rodzinne. Jest bardzo puszysta. Zawsze się udaje.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 łyżki majonezu

    Lukier:
    250 g cukru pudru
    3 łyżki stołowe gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier, żółtka, mąki oraz cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dołożyć majonez.
  • 2. 2/3 ciasta przelać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Do reszty dodać kawę rozpuszczalną, dokładnie wymieszać i również wlać do formy.
  • 3. Piec ok. 45 min w temp. 180 °C. Cukier puder wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i polać babkę.

Porady

Zamiast kawy można dodać kakao, skórkę z cytryny i migdały. Gdy nie mamy lukru posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Babka

To może cię zainteresować