Babka kawowa

5 (169 ocen)

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealna babka dla smakoszy kawy.

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka mąki
    ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel cytrynowy
    1 szklanka cukru ( tym razem dodałam 3/4 szklanki
    250 gram masła/ stopić go/
    2 łyżki kawy rozpuszczonej w ok. 5 łyżeczkach wrzącej wody .( za drugim razem rozpuściłam ją w 5 łyżkach wrzątku)
    Formę babkową z kominkiem o srednicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka kawowa 1. Babkę po wystudzeniu można polukrować, ja nie przepadam za lukrem, więc oprószyłam ją cukrem pudrem.
  • Babka kawowa 2. Rozgrzać piekarnik do 180 st/góra, dół/.
    Wymieszać razem obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Miksując nadal powoli dodawać masło/ ciepłe ale nie gorące/.
    Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem, potem kisiel.
    Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
    2/3 ciasta wlać do formy.
    Do reszty ciasta dodać kawę i wymieszać. Wylać do formy na jasne ciasto. Lekko zamieszać widelcem w cieście.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35- 45 minut/ do suchego patyczka/

Porady

Upiekłam ją z przepisu Bożenki/blog Moje kucharzenie, czy moje domowe kucharzenie?/ Polecam przepis. Nam bardzo smakowała ta babka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Babka

To może cię zainteresować