Babka karmelowa z makiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cudowny aromat karmelu w połączeniu z moim kochanym makiem!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 blaszki o wymiarach 10x30cm lub forma z kominem
    Składniki:
    30dag cukru
    40dag mąki
    100ml mleka
    20 dag margaryny
    6 jajek – 3 całe – pozostałe rozdzielić na białka i żółtka
    100 ml oleju
    4 łyżki maku
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka karmelowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5 dag cukru wsypać na patelnie, karmelizować go na małym ogniu – ma być płynny i lekko brązowy. Zalać go wrzącym mlekiem i nie przerywając mieszania podgrzewać aby wszystkie ewentualne grudki karmelu rozpuściły się. Karmel przestudzić. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym z 3 jajek oraz wszystkie żółtka, na koniec wlać olej oraz chłodny karmel. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz makiem, chwilkę ucierać razem do powstania jednolitej masy. Pianę z białek ubić na sztywno delikatnie wymieszać je z ciastem. Ciasto przelać do blaszek posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wystudzeniu dowolnie udekorować

Porady

czas pieczenia zmienia się w zależności od tego, jaka jest wykorzystana forma do pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować