Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Niesamowicie miękkie i puszyste ciasto.Przypomina murzynka , piernika , babkę ... i obłędnie pachnie karmelem.Niebie w gębie! Prawdziwy raj dla łakomczuchów!

  • 60 min

Składniki:

  • * masa toffi z puszki – 350 g

    * mąka pszenna – 200 g

    * budyń waniliowy – 80 g

    * jajko – 5 szt

    * masło – 100 g

    * cukier – 2 łyżki

    * laska wanilii – 1 szt

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    * czekolada na polewę – 100 g

    * orzechy ziemne – 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy , studzimy.

    Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski.

    Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy.

    Oddzielamy białka od żółtek.

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru , pod koniec dodając cukier.

    Do masy toffi dodajemy żółtka , przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.

    Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.

    Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.

    Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.

    Smacznego!

    UWAGA!

    Takie ciasta lubią pękać , w związku z czym chwilkę po tym jak włożymy je do piekarnika możemy sami zrobić bardzo delikatne nacięcie wzdłuż.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Masa

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować