babka karmelowa

4.89 (209 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Cudny kolor, jeszcze piękniejszy zapach, a smak to już wgl boski, kto lubi karmelowe klimaty, niech bierze się za pieczenie :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 180 gramów mąki pszennej tortowej
    100 gramów mąki ziemniaczanej
    100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
    350 gramów karmelu z puszki (krówkowy, tofi)
    5 jaj
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis na profilu lub blogu) lub aromat waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.89 (209 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło mieszamy w misce razem z karmelem.
    Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, jeszcze chwilkę miksujemy do rozpuszczenia cukru.
    Do masła z karmelem dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia, aromat,. miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.

    Przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
    Po około 20 - 25 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem robimy nacięcie na głębokość 1 cm i pieczemy dalej.

Porady

Do ciasta możemy z powodzeniem dodać sparzone wcześniej rodzynki lub poszatkowane orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować