Babka kalafiorowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior ugotować w osolonej wodzie,po czym utłuc na cedzaku i pozostawić 3 godziny aż ścieknie nadmiar wody
Cebulę podsmażyć w niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor
Do utłuczonego kalafiora dodać cebulkę, ugotowany ryż,bułkę tartą, jaja,pokrojoną w kostkę paprykę,oraz posiekany koperek
Wszystko wymieszać,doprawiając pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną
Masę włożyć do formy wysmarowanej masłem i obficie wysypanej bułką tartą.
Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
Porady
Przed wyjęciem z formy trzeba najpierw babkę lekko podważyć nożem.
Komentarze