Babka kalafiorowa z ryżem

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

To danie jest dietetyczne,w sam raz dla dbających o linię,i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duży kalafior (około 1 kg)
    2 woreczki ugotowanego ryżu
    2-3 łyżki bułki tartej
    5 jajek
    1 duża cebula
    1 papryka
    pęczek koperku
    pieprz,sól, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Babki Dania główne

Babka kalafiorowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie,po czym utłuc na cedzaku i pozostawić 3 godziny aż ścieknie nadmiar wody
    Cebulę podsmażyć w niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor
    Do utłuczonego kalafiora dodać cebulkę, ugotowany ryż,bułkę tartą, jaja,pokrojoną w kostkę paprykę,oraz posiekany koperek
    Wszystko wymieszać,doprawiając pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną
    Masę włożyć do formy wysmarowanej masłem i obficie wysypanej bułką tartą.
    Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.

Porady

Przed wyjęciem z formy trzeba najpierw babkę lekko podważyć nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować