Babka kakaowa z serem

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mam pyszny przepis, który sama stworzyłam i jestem z niego bardzo dumna.Zaczęło się od tego,że zawsze lubiłam połączenie babki z serem, ale nie miałam odwagi jej zrobić sama. Aż do wczoraj...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto ciemne:
    5 jajek
    200 g masła
    szklanka cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    500 g mąki pszennej
    2-3 łyżki kakao naturalnego
    5 łyżek mleka

    Na masę serową:
    200 g sera białego tłustego gładkiego
    100 g sera homogenizowanego waniliowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 jajka




Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka kakaowa z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka cała 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać jajka, stale ucierając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gdy masa będzie zbyt gęsta dodać mleko, ja dodałam 5 łyżek. Wymieszać.
    W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrem, dodać sery i dalej ucierać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać razem delikatnie.
    Na posmarowaną blaszkę wykładać na przemian ciasto ciemne z masą serową.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach około godziny.
    Wyciągnąć z blaszki i posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Porady

Można dodać do masy ciemnej aromat, do masy serowej rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować