Babka kakaowa z likierem kawowym

0 (0 ocen)

pyszna babka z dodatkiem alkoholu, idealna na niedzielne popołudnie

Składniki:

  • 2 jajka
    1,5 szkl.mąki
    1czubata łyżka kakao
    ¾ szkl.cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ kostki margaryny
    ½ szkl.likieru kawowego
    ¼ szkl. mleka

    Polewa:
    3 łyżki margaryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany
    kolorowe perełki

Babka kakaowa z likierem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dodajemy wystudzoną margarynę, na końcu dodajemy likier. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleko. Pieczemy w podłużnej formie ok. 45-50 min. w 180 stopniach.
  • 2. Po wystudzeniu polewamy polewą: rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę i mieszamy.
    Polewamy wystudzone ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy