Babka kajmakowa

4.81 (185 ocen)

Najlepsza babka jaką dotychczas jadłam

Składniki:

  • BABKA:
    5 jajek
    łyżka brązowego cukru
    sok z 1 dużej cytryny
    10 dag masła
    30 dag masy kajmakowej z puszki
    18 dag mąki pszennej – u mnie tortowa
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    POLEWA:
    ok. 10 dag masy kajmakowej – czyli reszta, która została w puszce
    2 łyżki śmietanki kremowej 30%
    3 łyżki płatków migdałowych

    DODATKOWO:
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.81 (185 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Kajmak

Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajmak wymieszany z masłem 1. Płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem.
    Masę kajmakową umieściłam w małym rondelku, dodałam masło i podgrzałam na niewielkim ogniu, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
  • Masa przelana do formy 2. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno z łyżką cukru trzcinowego. Do piany dodałam, delikatnie mieszając łopatką, żółtka i sok z cytryny, następnie przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, a na koniec przestudzony kajmak z masłem. Ciasto przelałam do przygotowanej formy i od razu wstawiłam do piekarnika.
  • Babka wyjęta z piekarnika 3. Piekłam 45 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę wyjęłam z formy i dostudziłam na kratce kuchennej.
  • Wierzch posypany płatkami migdałowymi 4. Pozostałą masę kajmakową wymieszałam z kremówką i polałam nią babkę. Wierzch posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować