Babka jogurtowa z budyniem waniliowym

4.91 (209 ocen)

  • 20 min

Idealna na świąteczny stół, jest bardzo puszysta i wilgotna a ponadto mało kaloryczna. Szybko znika w moim domu z talerza.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    3 budynie waniliowe bez cukru(każdy po 40 gram)
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.91 (209 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka jogurtowa z budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka jogurtowa 1. Jajka posolić i utrzeć z cukrem do białości robotem. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać do masy jajecznej porcjami mieszając. Następnie dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej i posypanej bułką formy. Piecz około 1 godziny w temp. około 180 stopni.
    Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru utrzyj z sokiem z 1 cytryny. Przestudzoną babkę nakłuj w kilkunastu miejscach i nasącz utartym lukrem oraz posmaruj całą powierzchnię.

Porady

Babkę można też posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować