Dzięki temu przepisowi unikniesz uporczywego ważenia i mierzenia wszystkich składników .Babka jest puszysta i kremowa
Składniki:
3 jajka
2 opakowania po jogurcie mąki pszennej
1 opakowanie po jogurcie mąki ziemniaczanej
1 mały jogurt naturalny
2 opakowania po jogurcie cukru
1 opakowanie po jogurcie oleju
skórka z połowy cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Babka jogurtowa wg nigelli lawson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel białka od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Osobno żółtka wymieszaj za pomoca miksera z cukrem i jogurtem. Powoli dodawaj olej, ekstrat z wanilii i skórkę z cytryny.
Mąkę pszenną i ziemiaczną przesyp do ciasta. Całość połącz za pomocą łopatki. Dodawaj powoli ubite białka. Deliaktnie mieszaj.
Formę do pieczenia mniej więcej o średnicy 21 cm, wysmaruj tłuszczem, przelej do niej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 - 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy jest gotowa za pomoca drewnianego patyczka. Jeśli wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
Kiedy babka jogurtowa wystygnie możesz posypać ją cukrem pudrem.
Komentarze