Babka jogurtowa wg Nigelli Lawson

4.94 (192 ocen)

Dzięki temu przepisowi unikniesz uporczywego ważenia i mierzenia wszystkich składników .Babka jest puszysta i kremowa

Składniki:

  • 3 jajka
    2 opakowania po jogurcie mąki pszennej
    1 opakowanie po jogurcie mąki ziemniaczanej
    1 mały jogurt naturalny
    2 opakowania po jogurcie cukru
    1 opakowanie po jogurcie oleju
    skórka z połowy cytryny
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

4.94 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka jogurtowa wg nigelli lawson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel białka od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Osobno żółtka wymieszaj za pomoca miksera z cukrem i jogurtem. Powoli dodawaj olej, ekstrat z wanilii i skórkę z cytryny.

    Mąkę pszenną i ziemiaczną przesyp do ciasta. Całość połącz za pomocą łopatki. Dodawaj powoli ubite białka. Deliaktnie mieszaj.

    Formę do pieczenia mniej więcej o średnicy 21 cm, wysmaruj tłuszczem, przelej do niej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 - 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy jest gotowa za pomoca drewnianego patyczka. Jeśli wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe.

    Kiedy babka jogurtowa wystygnie możesz posypać ją cukrem pudrem.

Porady

Opakowanie po jogurcie (mały kubeczek)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować