Babka jogurtowa przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Babka jogurtowa okazała się ciastem wilgotnym, mocno wyczuwalnym smakiem jogurtu, miękkim, nieco słodkawym, puszystym.
1 godz. 15 min
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 ml jogurtu naturalnego
100 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g cukru pudru (1/2 szklanki)
30 ml wody
30 g cukru trzcinowego(3 łyżki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
2 jajka
Babka jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy. Cukier waniliowy, cukier trzcinowy, cukier, mąkę, proszek do pieczenia razem wymieszaj. Dodaj jajka i jogurt. Całość krótko miksuj. Dodaj przestudzone masło. Całość krótko miksuj.
Ciasto przelej do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut(do suchego patyczka). Wystudź.
Cukier puder połącz z ciepłą wodą, do uzyskania konsystencji lukru. Polej wystudzoną babkę.
Komentarze