Babka jogurtowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Babka jogurtowa przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Babka jogurtowa okazała się ciastem wilgotnym, mocno wyczuwalnym smakiem jogurtu, miękkim, nieco słodkawym, puszystym.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    200 ml jogurtu naturalnego
    100 g masła
    100 g cukru(1/2 szklanki)
    100 g cukru pudru (1/2 szklanki)
    30 ml wody
    30 g cukru trzcinowego(3 łyżki)
    30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
    20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
    2 jajka

Babka jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy. Cukier waniliowy, cukier trzcinowy, cukier, mąkę, proszek do pieczenia razem wymieszaj. Dodaj jajka i jogurt. Całość krótko miksuj. Dodaj przestudzone masło. Całość krótko miksuj.
    Ciasto przelej do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut(do suchego patyczka). Wystudź.
    Cukier puder połącz z ciepłą wodą, do uzyskania konsystencji lukru. Polej wystudzoną babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy