Babka "hrabina" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę na tarce.
Dodać ją do utartego masła z cukrem i jajkami.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy ucierając.
Natłuścić blaszkę dł.ok.30cm,wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto.
Piec ok. godziny w 180 stopni.
Ciasto wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Ciasto przekroić wzdłuż na ok.5-6 plastrów.
Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem.
Następnie plastry nasączyć sokiem .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,posmarować wszystkie kawałki ciasta.
Kawałki ciasta złożyć ponownie dopóki czekolada jeszcze miękka.
Polewą czekoladową posmarować złożone ciasto,.
Zostawić do zastygnięcia
Komentarze