babka "HRABINA"

4.5 (144 ocen)

pyszna czekoladowo-pomarańczowa

Składniki:

  • 1 pomarańcza
    kostka masła
    5 jajek
    250g mąki pszennej
    100g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki likieru pomarańczowego
    3 czekolady mleczne
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka "hrabina" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę na tarce.
    Dodać ją do utartego masła z cukrem i jajkami.
    Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy ucierając.
    Natłuścić blaszkę dł.ok.30cm,wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto.
    Piec ok. godziny w 180 stopni.
    Ciasto wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia.
    Ciasto przekroić wzdłuż na ok.5-6 plastrów.
    Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem.
    Następnie plastry nasączyć sokiem .
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,posmarować wszystkie kawałki ciasta.
    Kawałki ciasta złożyć ponownie dopóki czekolada jeszcze miękka.
    Polewą czekoladową posmarować złożone ciasto,.
    Zostawić do zastygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować