Babka herbaciana z rodzynkami

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Babka jest bardzo puszysta, smakiem przypomina ciasto piernikowe. Wyśmienita uczta dla miłośników ciast ucieranych. Idealny dodatek do porannej kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma - średnica 19 cm góra(średnia forma)
    1,5 szklanki mąki tortowej
    5 łyżek cukru
    1/2 kostki margaryny Kasi
    2 żółtka
    1/2 szklanki mocnej herbaty
    8-10 dag rodzynek
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka herbaciana z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki opłukać , wrzucić do garnka z gorącą herbatą i zostawić na 10 minut. Następnie wyjąć, odsączyć na sitku. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, sok z cytryny - wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewać porcjami zimną herbatę, wrzucić rodzynki, wymieszać. Wlać do formy do pieczenia babek, piec około 40 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu ozdobić polewą czekoladowa lub cukrem pudrem.
    Gdy chcemy babkę przygotować na dużą formę, należy podwoić składniki.

Porady

Zamiast rodzynek możemy dodać smażoną skórkę pomarańczową w cukrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować