Babka herbaciana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając ulubione dodatki. Ta ma lekko wyczuwalny aromat herbaciany i jest wprost idealna do popołudniowej kawki.

  • 60 min

Składniki:

  • 80 g miękkiego masła
    130 g cukru
    2 jajka
    szczypta soli
    250 ml mocnego naparu czarnej herbaty
    200 g mąki pszennej
    50g maki ziemniaczanej
    łyżeczka sody
    łyżeczka proszku do pieczenie
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Herbaty

Babka herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka herbaciana 1. Zaparzamy herbatę w 250ml wody. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką, białawą masę z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz olej.
  • Babka herbaciana 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Maki przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy na przemian sypkie składniki oraz herbatę do ich wyczerpania. Całość mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję.
  • Babka herbaciana 3. Wg. Uznania możną dodać rodzynki namoczone w rumie, suszona żurawinę czy posiekane orzechy. Przekładamy do formy z kominem.
  • Babka herbaciana 4. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować