Babka grysikowa zalewana mlekiem

4.48 (146 ocen)

  • 50 min

Ciasto o bardzo charakterystycznej konsystencji, bo jest wilgotna, pulchne, sprężyste w wyczuwalnymi drobinkami grysiku. Przepis znalazłam w bardzo starym pożółkłym zeszycie z przepisami babci mojego męża, który ostatnio przeglądałam u teściowej.

  • 50 min

Składniki:

  • Skład:
    4 jaja
    4 łyżki cukru
    1 szkl. grysiku ( kaszy manny)
    1 szkl. mleka ( gorącego)
    1 duży cukier waniliowy

    Lukier cytrynowy:
    Kilka łyżeczek cukru pudru utrzeć z kilkoma kroplami soku z cytryny lub limonki na gładka białą masę.
    Jeśli nie mamy owoców można wykorzystać kwasek cytrynowy i kilka kropli przegotowanej wody.

    Dwa sposoby robienia. Stary oryginalny i unowocześniony.
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka grysikowa zalewana mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę z kominem na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

    I sposób robienia jak w oryginale:

    Żółtka udzielić od białek. W jednaj misce ubić żółtka z cukrem na białą masę. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Do masy z pianą z żółtek dodawać naprzemiennie po odrobinie pianę z białek i grysik. Powstałe ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blachę i piec ok 25 min w bratrurze. Po tym czasie babkę wyjąć z bratrury, zalać wrzącym mlekiem i wstawić na kilka min do pieca.

    II sposób robienia - mój:

    Piekarnik ustawić na ok 190-200 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem mikserem na pianę, dodać żółtka i ubić na sztywno. Dodać grysik, lekko wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec w nagrzanym piekarniku na środkowej półce ok 25 min. Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Po 25 min babkę wyjąć z piekarnika, zalać gorącym mlekiem z cukrem waniliowym i wstawić z powrotem na ok 7-10 min. Babkę pozostawić w foremce do ostudzenia. Przyozdobić lukrem cytrynowym i listkami melisy.

Porady

W oryginalnym przepisie mleko jest bez dodatków jednak ja polecam do mleka dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy, który nada jej trochę smaku i zapachu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować