Babka grecka

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Babka jest wspomnieniem z pobytu w Grecji

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jaja
    aromat waniliowy
    3/4 kostki masła (175 g)
    1 szklanka cukru
    100 g czekolady mlecznej lub deserowej ( dałam Milkę z bakaliami)
    migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie babki greckiej 1. Masło utrzeć na pianę.
    W osobnym naczyniu ukręcić z żółtek i cukru kogel-mogel.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Masło połączyć z koglem-moglem i dobrze utrzeć.
    Następnie na przemian dodawać partiami pianę z białek i mąkę, wlać aromat.
    Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominem.
    Ja dodatkowo nalałam ciasto do dwóch małych babeczek.
    Na wierzchu ciasta powciskać kawałki czekolady i obficie obsypać posiekanymi migdałami.
    Piec ok. godziny w temp. 180 C.
    Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie.
    Po 5 minutach wyjąć na talerz, po 20 minutach przykryć pokrywką do tortów lub miską i zostawić na noc.
    Rano juz możemy się rozkoszować.

Porady

Babka najlepsza jest jak troche poleży jeśli to możliwe czyli dzień albo dwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować