1.Masło utrzeć na pianę.
W osobnym naczyniu ukręcić z żółtek i cukru kogel-mogel.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Masło połączyć z koglem-moglem i dobrze utrzeć.
Następnie na przemian dodawać partiami pianę z białek i mąkę, wlać aromat.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominem.
Ja dodatkowo nalałam ciasto do dwóch małych babeczek.
Na wierzchu ciasta powciskać kawałki czekolady i obficie obsypać posiekanymi migdałami.
Piec ok. godziny w temp. 180 C.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie.
Po 5 minutach wyjąć na talerz, po 20 minutach przykryć pokrywką do tortów lub miską i zostawić na noc.
Rano juz możemy się rozkoszować.
Porady
Babka najlepsza jest jak troche poleży jeśli to możliwe czyli dzień albo dwa.
Komentarze