Babka gotowana z winem

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Babka jest wilgotna i smaczna a zawdzięcza to alkoholowi który jest w jej składzie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    4 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    6 łyżek wody lub 4 łyżki wina (nalewki)+ 2 łyżki wody
    1,5 szklanki mąki tortowej
    4 jajka (osobno żółtka i białka)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli do białek
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka gotowana z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka gotowana 1. Margarynę, cukier, wodę z winem i kakao podgrzać do momentu rozpuszczenia. Ostudzić.
    Dodać do ostudzonych składników żółtka i po trochu dokładać mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek i tak do wykorzystania wszystkich składników.
    Piec około 40 min w 180 'C l(ub dłużej jeżeli w takiej formie jak ja piekłam to około 50-60min lub do suchego patyczka)

Porady

Do babki lepiej dodać alkohol bo jest smaczniejsza i wilgotniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować