• 1 godz. 20 min

Przepis otrzymałam od kuzynki około 25 lat temu z Poznania, również podarowała mi formę. Od tej pory w moim domu gotuję babkę .

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 jaj
    20 dkg mąki pszennej
    30 dkg maki ziemniaczanej
    25 dkg margaryny kasi
    1/2 opakowania małego proszku do pieczenia
    25 dkg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery Jajko

Babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem na puszysta masę. Margarynę roztopić, wystudzić. Do ubitych jajek dodać pozostałe składniki , wymieszać
  • 2. Przygotować specjalną formę z kominkiem do gotowania babek., wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać masę do formy, zamknąć. Zamkniętą formę wstawić do wrzącej wodzie do 3/4 wysokości formy, garnek przykryć pokrywą i gotować na wolnym ogniu 1 godz.
  • 3. Po ugotowaniu formę wyjąć z garnka i wyłożyć ciasto aby odparowało. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Można posypać wiórkami waflowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka ziemniaczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować