Babka drożdżowa zapiekana z jabłkami

0 (0 ocen)

Została Ci czerstwa babka drożdżowa po świętach? Nic nie szkodzi. Proponuję szybki deser lub podwieczorek.

Składniki:

  • 300 g babki drożdżowej
    500 g jabłek
    2 jajka
    1 żółtko
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    80 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery Zapiekanki

Babka drożdżowa zapiekana z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kromki babki 1. Babkę pokroić w trójkąty, cienko posmarować masłem z obu stron i posypać połową cukru.
  • Smażenie jabłek 2. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, wrzucić na patelnię z odrobiną masła i lekko podsmażyć.
  • Jajka z mlekiem 3. Mleko zagotować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, ubijając dodać gorące mleko.
  • Przygotowane do pieczenia 4. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć część jabłek, na jabłka kromki babki i znowu jabłka.Zalać jajkami z mlekiem i zapiekać ok 30 minut w temp 180 stopni.

Porady

Zamiast babki drożdżowej może być chałka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować