Babka drożdżowa z rodzynkami.

4.46 (166 ocen)

Najlepiej smakuje upieczona w domu. Znika błyskawicznie.

Składniki:

  • 3 dag drożdży
    3 szklanki mąki
    3/4 szkl.cukru
    pół szkl.mleka
    60 g masła
    1 jajko
    2 żółtka
    100g rodzynek
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    kilka kropli olejku migdałowego
    gotowy lukier fioletowy
    perełki cukrowe do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.46 (166 ocen)

Zobacz również:

Babki Ciasto drożdżowe Desery

Babka drożdżowa z rodzynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże razem z łyżką cukru i 4 łyżkami mąki połączyć w miseczce. Dodawać ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • rozczyn 2. Do większej miski przesypać mąkę, cukier, wyrośnięty zaczyn, wymieszać. Dodać roztrzepane jajko z żółtkami, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać ok.10 min.,aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( w razie konieczności podsypywać mąką). Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do podwojenia objętości ( na ok.1,5 godz).
  • dodaj rodzynki 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową i aromat. Przełożyć do formy( u mnie silikonowa forma na babkę) i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 2 godz.
  • babka drożdżowa 4. Babkę piec ok.30 -40 minut w 180 st. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
    Ostudzoną babkę polać lukrem i ozdobić cukrowymi kuleczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować