Babka drożdżowa z rodzynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże razem z łyżką cukru i 4 łyżkami mąki połączyć w miseczce. Dodawać ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
2.Do większej miski przesypać mąkę, cukier, wyrośnięty zaczyn, wymieszać. Dodać roztrzepane jajko z żółtkami, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać ok.10 min.,aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( w razie konieczności podsypywać mąką). Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do podwojenia objętości ( na ok.1,5 godz).
3.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową i aromat. Przełożyć do formy( u mnie silikonowa forma na babkę) i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 2 godz.
4.Babkę piec ok.30 -40 minut w 180 st. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Ostudzoną babkę polać lukrem i ozdobić cukrowymi kuleczkami.
Komentarze