BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjna babka na wielkanoc to babka drożdżowa z rodzynkami.Jest puszysta i smaczna.Można dodać do niej inne bakalie nie tylko rodzynki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - margaryna: 0.75 opakowania
    - drożdże swieże: 3 dekagramy
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - żółtka: 5 sztuk
    - rodzynki: 10 dekagramów
    LUKIER::
    - białko jaja: 1 sztuka
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże utrzeć z 1łyżką cukru i 1 łyżką mąki dodać odrobinę letniego mleka /rozczyn/.
    Odstawić to w ciepłe miejsce aż wyrośnie rozczyn.
  • 2. Margarynę rozpuścić w garnku i ostudzić.
  • 3. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie aż napęcznieją i opruszyć lekko mąką /wtedy nie opadną/
  • 4. Do miski przesiać mąkę,dodać rozczyn,żółtka,cukier i wyrobić ciasto rękoma wsypać rodzynki.
  • 5. Formę do babki natłuścić włożyć do niej ciasto i odstawić na 30 minut aż wyrośnie.
  • 6. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec 45 minut.
  • 7. Zrobić lukier ubijając mikserem białko z pudrem i sokiem z cytryny.
  • 8. Babkę ostudzić,polukrować i ozdobić rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować