Dzisiejsza babka jest smacznym, delikatnym ciastem, idealnym do kawusi :) Polecam, przepis jest prosty, a wykonanie nie wymaga skomplikowanych czynności.
Babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko i pod przykryciem pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30-40min.
W tym czasie rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź je na sitku.
2.Przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn, żółtka, rozpuszczone masło, resztę cukru i osuszone rodzynki. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy.
3.Blachę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, przełóż do niej wyrobione ciasto. Pod przykryciem i w ciepłe miejsce odstaw je ponownie na 30min. do wyrośnięcia.
4.Wstaw do piekarnika do temp. 170st. na ok. 40-45min. do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu zostaw babkę w wyłączonym piekarniku, wyjmij dopiero po ostudzeniu. Dowolnie ozdób.
Komentarze