Babka drożdżowa z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dzisiejsza babka jest smacznym, delikatnym ciastem, idealnym do kawusi :) Polecam, przepis jest prosty, a wykonanie nie wymaga skomplikowanych czynności.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 50g drożdży
    1 szkl. cukru
    1 szkl. ciepłego mleka
    2,5 szkl. mąki tortowej
    3 żółtka
    100g masła
    200g rodzynków
    tłuszcz do wysmarowania blachy
    bułka tarta do obsypania blachy

    Do dekoracji:

    dowolna polewa/ cukier puder/ lukier (wg uznania)

Babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko i pod przykryciem pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30-40min.

    W tym czasie rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź je na sitku.
  • 2. Przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn, żółtka, rozpuszczone masło, resztę cukru i osuszone rodzynki. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy.
  • Babka drożdżowa z rodzynkami 3. Blachę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, przełóż do niej wyrobione ciasto. Pod przykryciem i w ciepłe miejsce odstaw je ponownie na 30min. do wyrośnięcia.
  • Babka drożdżowa z rodzynkami 4. Wstaw do piekarnika do temp. 170st. na ok. 40-45min. do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu zostaw babkę w wyłączonym piekarniku, wyjmij dopiero po ostudzeniu. Dowolnie ozdób.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy