Bardzo smaczna babka nieco inna w smaku od tradycyjnej babki drożdżowej, bo z ciasta zaparzanego. Wilgotna i długo świeża, świetnie smakuje do filiżanki kawy czy kubka kakao.
3 godz.
Składniki:
mąka tortowa - 250 g
świeże drożdże - 15 g
jajka - 2 szt.
masło - 40 g
mleko - 1 szk.
cukier puder – 100 g
Babka drożdżowa codzienna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do małej miseczki wkładam drożdże i 1 łyżeczkę cukru, następnie dwie łyżki ciepłego mleka i jedna łyżkę mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
2.Połowę mąki przekładam do miski. Gotuję mleko i wrzącym zalewam mąkę, bardzo starannie mieszam, aby nie powstały grudki. Odstawiam do wystygnięcia.
Ja zrobiłam to robotem, ale można też zrobić mikserem lub ręcznie mieszając drewnianą łyżką.
3.Wyrośnięte drożdże łączę z zaparzoną wcześniej mąką i dokładnie mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.
4.Po tym czasie dodaję jajka, cukier i bardzo starannie wyrabiam dodając partiami pozostałą mąkę. Pod koniec wlewam roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiam długo i starannie. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
5.Gdy ciasto wyrośnie przekładam je do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki na babkę. Znów odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Wstawiam do do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia, następnie wyjmuję na kratkę kuchenną.
Komentarze