Babka drożdżowa codzienna

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo smaczna babka nieco inna w smaku od tradycyjnej babki drożdżowej, bo z ciasta zaparzanego. Wilgotna i długo świeża, świetnie smakuje do filiżanki kawy czy kubka kakao.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka tortowa - 250 g
    świeże drożdże - 15 g
    jajka - 2 szt.
    masło - 40 g
    mleko - 1 szk.
    cukier puder – 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Babka drożdżowa codzienna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małej miseczki wkładam drożdże i 1 łyżeczkę cukru, następnie dwie łyżki ciepłego mleka i jedna łyżkę mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • 2. Połowę mąki przekładam do miski. Gotuję mleko i wrzącym zalewam mąkę, bardzo starannie mieszam, aby nie powstały grudki. Odstawiam do wystygnięcia.
    Ja zrobiłam to robotem, ale można też zrobić mikserem lub ręcznie mieszając drewnianą łyżką.
  • 3. Wyrośnięte drożdże łączę z zaparzoną wcześniej mąką i dokładnie mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.
  • 4. Po tym czasie dodaję jajka, cukier i bardzo starannie wyrabiam dodając partiami pozostałą mąkę. Pod koniec wlewam roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiam długo i starannie. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
  • 5. Gdy ciasto wyrośnie przekładam je do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki na babkę. Znów odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Wstawiam do do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia, następnie wyjmuję na kratkę kuchenną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować