Babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiamy ciasto drożdżowe, tym razem zajadamy pyszną, pulchną babkę z mieszanką keksową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych
    100 ml ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    100 g masła
    4 żółtka
    2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    200 g mieszanki keksowej
    lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    sok z połowy cytryny

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
    Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut. Jak ciasto nam wyrośnie to wałkujemy na prostokątny placek, obsypujemy mieszanką keksową i zwijamy w rulon.
  • wyrośnięte ciasto 2. Rulon przenosimy do wysmarowanej i obsypanej mąką foremki na babkę. Zostawiamy ciasto by podrosło przykrywając ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach.
    Gotową babkę możemy udekorować lukrem, czekoladą.
    Ja ubiłam na sztywno jedno białko, następnie dodałam szklankę cukru pudru i sok z cytryny, wymieszałam. Takim lukrem posmarowałam jeszcze ciepłą babkę i obsypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.

Porady

Z pozostałego lukru bo niestety mi troszkę zostało zrobiłam bezy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy