Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut. Jak ciasto nam wyrośnie to wałkujemy na prostokątny placek, obsypujemy mieszanką keksową i zwijamy w rulon.
2.Rulon przenosimy do wysmarowanej i obsypanej mąką foremki na babkę. Zostawiamy ciasto by podrosło przykrywając ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach.
Gotową babkę możemy udekorować lukrem, czekoladą.
Ja ubiłam na sztywno jedno białko, następnie dodałam szklankę cukru pudru i sok z cytryny, wymieszałam. Takim lukrem posmarowałam jeszcze ciepłą babkę i obsypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.
Porady
Z pozostałego lukru bo niestety mi troszkę zostało zrobiłam bezy.
Komentarze