Babka Drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczna babka z bakaliami. Zachowuje świeżość przez kilka dni.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    40 g świeżych drożdży
    3 żółtka
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    80 g masła roślinnego lub zwykłego
    filiżanka rodzynek
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    kilka kropel aromatu np. migdałowego

    lukier:
    szklanka cukru pudru
    łyżka gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem ( temp. mleka max. 60 stopni C.) Zakryć ściereczką i odłożyć na ok 5 min. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, gdy "napęcznieją" obsypujemy je mąką.

    Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodać pozostałe składniki wraz z drożdżami, mieszać łyżką (najlepiej drewnianą) lub mikserem końcówkami do ciasta drożdżowego (haki) przez ok. 5 minut. Próbujemy napuścić jak najwięcej powietrza do ciasta. Na końcu wlewamy masło i mieszamy jeszcze chwilę.

    Teraz liczy się czas i cierpliwość:) Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, nie zaglądamy pod ściereczkę, tylko cierpliwie czekamy. Jeśli używacie tradycyjnej blachy to wysmarujcie ją masłem i posypcie kaszą manną, formy silikonowej się nie smaruje. Ciasto przekładamy na blaszkę u mnie ma średnicę ok 23cm. i znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1-1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 c i pieczemy ok 25-30min. Po upieczeniu lekko uchylam piekarnik i jeszcze chwilę trzymam w piekarniku, potem wyjmuję z piekarnika i z formy silikonowej, z której łatwo wychodzi dzięki "giętkości" i elastyczności silikonu.
  • 2. Babkę lukrujemy i gotowe:)

Porady

Lukier - Zamiast wody można dodać sok z połówki cytryny. Lukier nie może być zbyt gęsty ani rzadki, więc dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dolewam wody lub dosypuje cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować