Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, odkładamy na 5 minut.
Wszystkie składniki ciasta dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy łyżką ( staramy się jak najbardziej napowietrzyć ciasto ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.
2.Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy, lekko wygładzamy wierzch łyżką. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
Wyrośniętą babkę pieczemy ok. 30 minut w 180stopniach.
Po wystygnięciu wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze