Babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Doskonała, puszysta, do herbaty...

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 niecałe szklanki mąki
    30 g świeżych drożdży
    3 żółtka
    1 jajko
    pół szklanki mleka
    pół szklanki cukru + 1 łyżeczka do drożdży
    70 g masła
    1/2 szklanki rodzynek
    kilka kropli aromatu migdałowego

    Dodatkowo:

    masło do wysmarowania formy
    kasza manna do wysypania formy
    cukier puder do posypania babki

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
    Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, odkładamy na 5 minut.
    Wszystkie składniki ciasta dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy łyżką ( staramy się jak najbardziej napowietrzyć ciasto ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
    Formę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy, lekko wygładzamy wierzch łyżką. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
    Wyrośniętą babkę pieczemy ok. 30 minut w 180stopniach.
    Po wystygnięciu wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy