Babka delikatna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Delikatna babka dla każdego

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 3/4 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 mąki ziemniaczanej
    - 250g margaryny
    - 1 op. cukru wanilinowego ( 16g )
    - 4 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babka delikatna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na parze na puszystą masę.
  • 2. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Do utartych żółtek dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać zimne masło, mieszać.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem delikatnie mieszając.
  • 5. Ciasto przelać do formy o średnicy ( 20cm ), piec w nagrzanym piekarniku w 180c około 55 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy