Babka czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mocno czekoladowa babka z polewą i skórką pomarańczową to jeden z moich ulubionych świątecznych wypieków.

  • 60 min

Składniki:

  • Babka:
    1 1/3 szklanki* mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżki gorzkiego kakao
    1/2 łyżeczki sody
    3 duże jajka
    170 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    90 g gorzkiej (60%) czekolady
    150 g stopionego masła
    Polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka
    1 łyżka masła
    Dodatkowo:
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    *szklanka 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Jajko

Babka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babka: Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać i wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać płynną wystudzoną czekoladę i zmiksować. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę z dodatkami i stopione masło, cały czas miksując. Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem, ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
  • 2. Polewa: Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać ciepłą babkę. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Porady

Należy uważać, aby w trakcie pieczenia nie wysuszyć babki. Najlepiej po 30-35 minutach sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jajka Kakao Mąka Masło Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować