Babka Czekoladowa

5 (148 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardo stary, dobry przepis.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek dużych
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 masło roslinne 250 gram
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 cukier waniliowy 16 gram
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    opcjonalnie :ulubiona polewa czekoladowa i orzechy włoskie do dekoracji lub tylko popudrować.
    Foremka o wym. 19/26 cm, lub forma do babek natłuszczona i oprószona bułką tartą.
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić jajka na sztywno, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier i wanilię, miksując,aż do rozpuszczenia cukru( około 7 minut)
    Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo
    dodawać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Na końcu stopniowo dodawać stopione masło, przestudzone.
    Przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 st/góra,dół/.
    Piec ok. 35-40 minut, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować