babka cytrynowa z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Aromatyczna babka idealna na niedzielne popołudnia.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    sok z półowy cytryny
    otarta skórka z połowy cytryny
    wiśnie wydrylowane około pół szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka cytrynowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i cukier ubić mikserem. Dodawać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
    2. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem. Na wierzch poukładać wiśnie.
    3. Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok 40 minut ( na jasno złoty kolor).

Porady

Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać więcej mąki ziemniaczanej wtedy ciasto będzie bardziej piaskowe. Wiśnie mogą być świeże lub kandyzowane, można je również namoczyć w nalewce będą bardziej aromatyczne :) Babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować